tuple در پایتون

داده tuple در پایتون

tupleها شبیه لیست‌ها هستند با این تفاوت که امکان تغییر المان‌های داخل tuple را نداریم. یعنی نمی‌توان آن المان را بازنویسی کرد. یک tuple با قرار دادن همه عناصر درون () که با کاما از هم جدا شده‌اند، ساخته می‌شود. tuple می‌تواند هر تعداد عنصر از انواع گوناگون داده‌ها مثل اعداد صحیح، رشته، لیست و دیگر موارد را داشته باشد.

می توان با نوشتن یک اسم برای tuple و مساوی یک پرانتز خالی قرار دادن، یک تاپل خالی ایجاد کرد. همچنین می‌توان داخل پرانتز را با انواع داده‌ها پر نمود و یک تاپل با انواع داده‌ها ایجاد کرد.  در مثال ریز یک tuple ساخته شده است که حاوی یک رشته، یک لیست و یک تاپل دیگر است.

tuple در پایتون

 

ساخت tuple تنها با یک عنصر در صورتی ممکن است که در پایان عنصر یک کاما قرار دهیم.

tuple با یک عضو

unpacking در tuple

در تاپل‌ها امکان جداسازی عتاصر آن‌ها وجود دارد. در کد زیر با استفاده از دستور a, b, c = my_tuple عناصر tuple را از هم جدا کرده‌ایم و در سه متغیر a, b و c قرار داده‌ایم.

unpacking در tuple

indexing در tuple

Indexing در tupleها به این شکل می‌باشد که ابتدا نام تاپل مورد نظر را می‌نویسیم. سپس [] را جلوی اسم تاپل قرار می‌دهیم و اندیس المان مورد نظر را داخل [] می‌نویسیم. اگر اندیس منفی یک، را در داخل [] قرار دهیم به معنی عنصر آخر تاپل می‌باشد. نکته مهمی که باید به آن توجه داشت آن است که٬ اندیس عناصر تاپل از صفر آغاز می‌شود. بنابراین اندیس عناصر تاپلی که ۶ عضو دارد از ۰ تا ۵ خواهد بود. همچنین اندیس باید از نوع عدد صحیح باشد.

indexing در tuple

 

در tuple مانند لیست برای دسترسی داشتن به عناصر تاپل‌های تو در تو، از اندیس‌گذاری تو در تو استفاده می‌کنیم.

indexing در tuple ها تو در تو

 

slicing در tuple

می‌توان به رنجی از عناصر یک tuple به وسیله slicing دسترسی پیدا کرد. در این حالت برش در تاپل به این شکل می‌باشد که ابتدا نام تاپل را می‌نویسیم. سپس [] را جلوی اسم تاپل قرار می‌دهیم. سپس عدد اول که اندیس شروع و عدد دوم که اندیس پایان و عدد سوم که گام می‌باشد را داخل [] می‌نویسیم. نکته مهم این است که تاپل تا عدد اندیس پایان، برش می‌خورد و خود اندیس پایانی را شامل نمی‌شود.

slicing در tuple

 

در  slicing با اندیس‌گذاری منفی اگر یک تاپل از ۰ تا ۵ اندیس‌گذاری شود، از -۶ تا -۱ اندیس‌گذاری منفی می‌شود. بر این اساس برش با اندیس‌گذاری منفی را می‌توانیم انجام دهیم.

slicing منفی در tuple

 

methods در tuple

متد ()count: تعداد المان مورد نظر در tuple را نمایش می‌دهد. در داخل پرانتز المان مورد نظر را می‌نویسیم.

متد count در tuple

 

متد ()index: اندیس المان مورد نظر در tuple را نمایش می‌دهد. در داخل پرانتز المان مورد نظر را می‌نویسیم. در کد زیر به دلیل اینکه عنصر ۲ چند بار در تاپل وجود دارد، متد index، اولین اندیسی که عدد ۲ در آنجا قرار دارد را نشان می‌دهد.

متد index در tuple

 

functions در tuple

()len: تعداد عناصر تاپل را باز می‌گرداند.

فانکشن len در tuple

 

()sorted: عناصر تاپل را دریافت می‌کند و یک لیست مرتب شده جدید را باز می‌گرداند. خود تاپل اصلی را مرتب نمی‌کند.

فانکشن sorted در tuple

 

برای آشنایی بیشتر با متدها در tuple می‌توانید به دوره جامع آموزش زبان برنامه‌نویسی پایتون  آکادمی رسا مراجعه کنید.

0/5 (0 Reviews)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست